close

Lehetséges, hogy Ön nem az OBO Bettermann Önnek megfelelő honlapján van. A következő országok közül választhat:

BET-Tesztközpont

Villámvédelmi szerkezeti elemek vizsgálata

Villámvédelmi szerkezeti elemek szabványos vizsgálata

  • A fém összekötő szerkezeti elemeket, mint összekötők/csatolók, csatlakozó- és áthidaló elemek, valamint potenciálkiegyenlítő sínek villámvédelmi rendszerekben, az EN 50164-1 „Villámvédelmi szerkezeti elemek – 1. rész: Összekötő szerkezeti elemekkel szemben támasztott követelmények" szabvány szerint kell vizsgálni. A nevezett vizsgálati szabványban pontosan meghatározott vizsgálati előírások szerepelnek.
  • A villámvédelmi elemeket villámáram-szilárdságuknak megfelelően kell osztályozni: H osztály nagy terhelésre/100 kA, 50 As, 2,5 MA²s villámáram, az N osztály pedig normál terhelésre/50 kA, 25 As, 0,63 MA²s villámáram.
  • A villámáram-terhelés előtt sópermetködös és nedves, kénes légkörű kezeléssel történő kondicionálásra/öregítésre van szükség. 80%-nál kevesebb vörösrezet tartalmazó rézötvözetből készült szerkezeti elemek esetében ammónium-atmoszférában történő kiegészítő kezelés is szükséges.
  • A kondicionálást/öregítést követően 3 villámáram-impulzussal végzendő villámáram-vizsgálat következik a H vizsgálati osztálynak megfelelően 100 kA-rel vagy az N osztálynak megfelelően 50 kA-rel.
  • A villámáram-vizsgálat befejezése után a vizsgálati mintán nem szabad károsodásnak lennie. Az összekötési hely villamos átmeneti ellenállásának nem szabad túllépnie az 1 mΩ, és rozsdamentes acél esetén nem szabad túllépnie a 2,5 mΩ értéket. Ezenkívül a csavarkötések oldási nyomatéka nem lehet kisebb a meghúzási nyomaték 0,25-szörös értékénél, illetve nem szabad túllépnie a meghúzási nyomaték 1,5-szörös értékét.
  • Sikeres vizsgálat után az eredményeket dokumentálják, és vizsgálati jelentésbe foglalják. A villámvédelmi szerkezeti elem ezek után a villámvédelmi szerkezeti elemek szabványos vizsgálata szerinti vizsgálati osztályának megfelelő BET vizsgálati jelet kap.