close

Lehetséges, hogy Ön nem az OBO Bettermann Önnek megfelelő honlapján van. A következő országok közül választhat:

Fenntarthatóság az OBO-nál

Ökológiai fenntarthatóság

Ökológiai fenntarthatóság a gyártás során: újrahasznosítás a termelésben

Az OBO-nál a termelési hulladékot nem dobják el.  Az OBO a termékei előállításához kizárólag értékes nyersanyagokat használ. Ezek egyike a PVC, amely többek között a vezetékrendező csatornák gyártásában használatos.

Egy innovatív újrahasznosítási folyamat révén az anyagfelhasználás most még hatékonyabbá tehető. Ennek során a stancolási hulladék, mint úgynevezett regenerátum, ismét bekerül a fröccsöntésbe. Összetett újrahasznosítási eljárás gondoskodik az évente keletkező 923 tonna PVC-regenerátum minőségének megőrzéséről. Egyidejűleg sok energia is megtakarítható. Ez pontosan 415 tonna olajat, 314 tonna gázt és 111 tonna szenet jelent, ami 1.108 tonna megtakarítást eredményez a CO2-kibocsátásban.

Ökológiai fenntarthatóság a gyártás során - a kábeltálca-rendszerek "zöld jövője"

Az OBO forradalmasítja a modern kábeltálca-szerelést - új KTS Magic termékek. "Lehetséges még egyáltalán a valódi innováció a kábeltálcák területén?" Amikor az OBO fejlesztői első alkalommal tették fel ezt a kérdést, senki sem gondolta, hogy a válasz "igen" lehet. Hogy ez mégis lehetséges, bizonyítja az OBO világviszonylatban is egyedülálló, szabadalmazott DUO-Plus gyártási eljárása. Az új technológia a középkategóriájú és nehéz OBO kábeltartó-rendszereket nemcsak terhelhetőbbé és könnyebben szerelhetővé, hanem környezetbarátabbá is teszi.

Környezetünk is profitál az új DUO-Plus gyártási eljárásból és a teljesen újonnan kifejlesztett gyártósor alkalmazásából: a kábeltálcák előállítása során körülbelül 2.600 tonnával kevesebb a CO2 kibocsátás, mint a hagyományos eljárásnál. Egy átlagos személygépkocsi ekkora kibocsátás mellet 375-ször kerülhetné meg a Földet. Ilyen mértékű évenkénti CO2 kibocsátás kompenzálásához kb. 200.000 bükkfát kellene ültetni.

Ökológiai fenntarthatóság újfajta anyagok felhasználásával: növekvő igény az újratermelődő nyersanyagokra

Az OBO az ismert és gyakran alkalmazott VBS-termékeket most újratermelődő nyersanyagokból is gyártja.  Az új GREEN PRODUCTS alapanyagok innovatív műanyagok, amelyek újratermelődő nyersanyagokból, mint például a cellulóz (a fa alkotórésze) és a bio-poliamid, készülnek. Az anyagtulajdonságok változatlanok maradnak: az alapanyagok éppen olyan jól feldolgozhatóak, mint a hagyományos anyagok. Az élettartamukban sincs különbség.

Az új "GREEN PRODUCTS" termékek bevezetésével az OBO egy újabb lépést tett a fenntarthatóság felé vezető úton. A fosszilis források megkímélése által a termékek megfelelnek korunk környezetbarát épületekkel szemben támasztott követelményeinek.

Ökológiai fenntarthatóság az energiafelhasználás területén: az ismert megbízhatóság beépített fénnyel is elérhető

Az OBO kábeltartó-rendszerei beépített LED-világítással gondoskodnak a nagyobb hatékonyságról és biztonságról a parkolóházakban. Az OBO és a Hella együttműködése új fejezetet nyit a világítástechnika területén: kábeltartó-rendszerek beépített LED-modulokkal. Ez a megoldás eddig elképzelhetetlen előnyöket jelent a szerelésnél és a tartós üzemnél. Az új installációs mód alapját az előszerelt világító egységek adják, amelyek egy kábeltálcából, kábellétrából vagy egy AZ szerelőcsatornából és egy előszerelt LED-modulból állnak. Az integrált rendszer alacsony energiafelhasználásával tűnik ki, rendkívül hosszú élettartamú, robosztus és alacsony karbantartási igényű. Mindenképpen megéri a hagyományos világítással való összehasonlítás: 3.000 lámpa esetén 1,5 év alatti amortizációs idővel és 30 éves üzemidővel számolva 3 millió euró üzemeltetési költség takarítható meg, a CO2 kibocsátás pedig évi 600 tonnával csökkenthető (0,57 kg/kWh).

Egyre több áram megújuló energiaforrásokból

Az energia jelentős szerepet játszik az OBO 30.000 termékének gyártási folyamatában. Csak áramból 20 millió kilowattóra az éves fogyasztás a mendeni telephelyen. Világos, hogy az ilyen nagy mértékű szükséglet különleges felelősséggel is jár. Az OBO ezért 100 %-ban megújuló forrásból származó áram felhasználására állt át.

Az OBO döntésének eredményeként, miszerint megújuló energiaforrásokból származó áramot használ, a CO2 kibocsátást évi 9.800 tonnával sikerült csökkenteni. Összehasonlításképpen ennyi kibocsátást eredményezne, ha az OBO 2.000 dolgozója évente 28.000 kilométert tenne meg az autójával. Ekkora CO2 mennyiség megkötéséhez 783.000 bükkfát kellene telepíteni. Az OBO által használt "zöld áram" származásának valódiságát a TÜV szigorú előírások alapján vizsgálja és tanúsítja. Ez a változtatás újabb lépést jelent a fenntarthatósághoz vezető úton.

A magyarországi OBO-üzem egy másik környezetbarát energiaforrást alkalmaz. Az új, 13.000 Wp összteljesítményű napelemes rendszer a Nap energiáját hasznosítja kiegészítő energiaforrásként a termelőberendezések üzemeletetéséhez.