close

Lehetséges, hogy Ön nem az OBO Bettermann Önnek megfelelő honlapján van. A következő országok közül választhat:

Building Information Modeling

Building Information Modeling

Manapság kevés téma kap annyi figyelmet az építőiparban, mint a Building Information Modeling (BIM). Gyakran használják ebben az összefüggésben német nyelvterületen az épület információs modell, a digitális épületmodell, a digitális tervezés és építés kifejezéseket. Mindenütt arról hallhatunk és olvashatunk, hogy a BIM-nek az építőiparban már napjainkban is meglévő nagy jelentősége a jövőben tovább fog nőni. Egyidejűleg sok tervező attól fél, hogy a BIM túl nagy követelményeket támaszt velük szemben vagy függővé válnak tőle, mivel hiányzik a részletes rálátásuk ezen tervezési módszer felhasználási területeire illetve a benne rejlő lehetőségekre. De ez a benyomás megtévesztő: a BIM alkalmazása minden érintett hasznára válik.

Mit takar tulajdonképpen a BIM?

Building Information Modeling (BIM) a tervezési módszertan egy új megközelítése, és nem - mint ahogy azt sokan gondolják -, szoftver, licenc vagy tanúsítvány. A BIM az épületek tervezési és építési folyamatainak átfogó digitális modellek segítségével történő szimulálását és optimalizálását jelenti. Az épületek üzemeltetése szempontjából, azok teljes életciklusát tekintve, a BIM jelentős előnyöket kínál a hagyományos tervezési módszerekkel szemben, mivel általa bármikor részletes információkhoz juthatunk az épület bármely alkotóelemét illetően.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A tervezőknek már a következő evolúciós lépésre kell készülniük az épületek és létesítmények tervezésénél. A BIM-mel a jövőben a tervezés részletesebbé, átláthatóbbá válik és sokkal nagyobb mértékű együttműködést igényel. A digitális épületmodellezés jól működő informatikai infrastruktúrát feltételez, amelyhez a tervezésben résztvevők mindegyike hozzáfér. Az összes adatot, rajzot, modellt és dokumentumot egyetlen központi rendszer tárolja és kezeli. A változások mindenki számára azonnal láthatóak.

A BIM nagy előnye abban rejlik, hogy a projekt minden résztvevője folyamatosan ugyanazt az információt kapja. A módosítások azonnali hatással vannak a teljes projektre. Például, ha egy ajtót az objektum adatbázisában megváltoztatnak, akkor ez az ajtó minden tervben és dokumentumban, amelyekben ezt használták, megváltozik. Ezáltal már a tervezési folyamat során drasztikusan csökkenhet a hibák száma, a hibajavítási költségek az építési fázisban jelentősen mérséklődnek, és a tervezés megbízhatósága nő.

A tervezők rendszerint átfogó adatbázisokat alkalmaznak, amelyekből a tervezéshez a legkülönfélébb elemeket kiemelik és a tervező programokban felhasználják. A BIM módszer szerinti tervezésnél ezeket az alkotóelemeket a lehető legrészletesebben és egységesen meghatározott paraméterekkel központilag alkalmazzák. A BIM fejlesztése során nemcsak az objektumok 3D-s modellje válik részletesebbé, hanem egy sor további információ közvetlenül az objektumnál válik tárolhatóvá. Ezáltal minden információ egy helyen elérhető lesz – ami a BIM legalapvetőbb elve. Ebben az OBO Bettermann a tervezéshez szükséges termékadatok különböző platformokon történő rendelkezésre bocsátásával támogatja a tervezőket.

A BIM fejlesztésnek fő hajtóereje a szoftvergyártó Autodesk, mely Revit szoftverét a BIM tervezési követelményeihez optimalizálta. A Revithez az OBO Bettermann adatokat biztosít, amelyeket az tervezők munkájuk során fel tudnak használni. Ezek letölthetőek az alábbi BIM platformokról:

MEPcontent

Autodesk Seek

Ha kérdése van a BIM-mel és a tervező szoftverekkel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal!

Tóth Dénes műszaki szaktanácsadó
toth.denes@obo.hu