A lépésálló kábeltálca-rendszerek hatékony védelmet nyújtanak a villamos installációk számára.

A modern ipari üzemek környezeti viszonyai nagy veszélyt jelentenek az érzékeny áramellátásra, adatátvitelre és a vezérlőkábelekre. A szennyeződések, rezgések és ipari behatások zord környezetet teremtenek. Épp ezért is különösen fontos, hogy a gépek és berendezések elektromos installációja a különböző terhelésekkel szemben ellenálló legyen. A BKRS lépésálló kábeltálca-rendszer zárt teret biztosít a kábelek és vezetékek számára, megvédve azokat a szennyeződésekkel és a lépésekkel szemben. A speciális porvédő elem a fedelek találkozásánál megakadályozza az idegen tárgyak bejutását.

A fedéllel rendelkező kábeltálcát a legnagyobb terhelésekre tervezték, amelyek gyakran előfordulnak gépek vagy automatizált, robotrendszerekkel rendelkező gyártóberendezések területén. A kábeltálca két oldalmagasságban - 100 és 110 mm - kapható. A 100 mm és 600 mm közötti 6 tálcaszélesség minden alkalmazási területhez, mint pl. gyártás és szerelés a legmegfelelőbb kábelcsatornát kínálja. A lépésálló kábeltálca-rendszer méretei és anyagai megfelelnek a különböző iparági követelményeknek és irányelveknek, pl. autóipar. Olyan ipari óriások, mint a BMW és a VW, már bizalmat szavaztak az OBO lépésálló kábeltálcáinak.

Az energia-, áram- és adatátvitel iránti igény az automatizált gyártóberendezéseknél és a létesítmények építésénél különösen fontos. Ezen kihívások megoldásaként az OBO a BKRS segítségével hatékony védelmet nyújt a számos villamos installáció számára. A csúszásmentes kábeltálcák teherbíró képesség alapján az EN 50085-2-2 és az EN 61537 szabványok szerint bevizsgáltak, garantálva az ipari környezetben a legnagyobb biztonságot.

A BKRS lépésálló kábeltálca-rendszer előnyeinek áttekintése
 

Kábeltálcák bevizsgált csúszásmentességgel és kiszorítási térfogattal

A lépésálló kábeltálcákon történő biztonságos munkavégzés szempontjából a fedél csúszás- és lépésállósága rendkívül fontos. Az újonnan kifejlesztett borda-kialakításnak köszönhetően a BKRS-fedél csúszásmentességi besorolással rendelkezik, biztonságos rajta állni és minimalizálja a balesetek kockázatát a mindennapi használat során. A kábeltálcák bevizsgált R11-es csúszásmentességi besorolással és V10 kategoriájú kiszorítási térfogattal rendelkeznek az érvényben lévő előírásoknak megfelelően. 

A csúszásmentesség egy ferde síkon kerül tesztelésre, különböző dőlésszöggel, és a besorolási csoportoknak megfelelően R9 és R13 közötti csoportokhoz rendelik hozzá. A legtöbb iparágban R10 csúszásmentesség szükséges. A BKRS kábeltálcák bordázott fedelei bevizsgált R11-es csúszásmentességi besorolással rendelkeznek, így a legtöbb ipari környezetben alkalmazhatóak. Ha a kenőanyagok (pl. olajok, állati zsírok) súlyos szennyeződése várható a környezeti felhasználásból kifolyólag, a burkolat felületének megfelelő kiszorítási teret kell biztosítania ezen anyagok számára a biztonságos lépés garantálása érdekében. Csak így lehet biztosítani feüleletén a biztonságos járást. A V10 besorolási csoporttal rendelkező BKRS bordázott fedél itt is felülmúlja a legalább V4 besorolású iparági követelményeket. 

Tekintse meg videónkat és ismerje meg a csúszásmentes bordázott fedelet:

A kábeltálcák optimális védelmet nyújtanak a kábelek és vezetékek számára.

A lépésálló, zárt kábeltálcák az átgondolt rendszertulajdonságuknak köszönhetően rendkívül ellenállóak a nagy terheléssel, lépéssel, porral és egyéb szennyeződésekkel szemben. A kábeltálcák mechanikailag rendkívül stabilak és megóvják a kábeleket és vezetékeket a sérülésektől. A lépésálló kábelcsatornák EMC védelmet biztosítanak a mágneses árnyékolásnak köszönhetően. A válaszfal biztosítja a táp-, vezérlő- és adatátviteli vezetékek EMC-kompatibilis elválasztását a DIN EN 50147 szerint. A kábelcsatornák, fedelek és a válaszfalak egyaránt 2 mm vastagságúak, összeszerelve pedig egy rendkívül ellenálló rendszert alkotnak. 

Saját BET-tesztközpontunkban olyan igénybevételeket szimulálunk, amelyeknek a lépésálló kábeltálcáknak hosszútávon ellen kell állnia. Vizsgáljuk a kábeltálca-rendszerek maximális terhelhetőségét és teherbíró képességét, valamint por- és korrózióállóságát. Az OBO gyártóként mindenkor a biztonságot helyezi előtérbe. A lépésálló kábeltálca-rendszer megfelel az alkalmazandó IEC 61537 szabványnak, az összes vonatkozó szabványnak megfelelően tesztelték, és az EN 50085-2 szerint legalább 350 kg lépésterhet garantál a horganyzott bordázott fedél - a szerelés módjától függően és az előírások betartása mellett. 

A kábeltálca-rendszerek csavar nélküli intergrálása a potenciálkiegyenlítésbe

A KFL rögzítő rugóval és az AKL csatlakozó-kapoccsal a lépésálló kábeltálca-rendszer gyorsan és csavar nélkül beköthető az EPH hálózatba. Az elektromos vezetőképesség az IEC 61537 szabvány szerint biztosított – vezetékrendszerek a kábelekhez és vezetékekhez.  A rögzítő rugót fúrás nélkül könnyedén a kábeltálcára kell rögzíteni és a gerinckábelt be kell nyomni a rögzítő rugóba, ezáltal kialakul a kontaktus. A csatlakozó-kapocsnak köszönhetően a gerinckábel leágazása egyszerűen létrehozható. 
 

A lépésálló kábeltálca-rendszerhez sokféle kiegészítő is rendelkezésre áll

A padlóra szerelhető csúszásmentes kábeltálca-rendszerek átfogó tartozékkínálattal egészülnek ki. A BKRS lépésálló kábeltálca-rendszert még jobbá teszik a különféle kiegészítők, függetlenül attól, hogy fedélkapocsnak a fúrósablon alternatívájaként vagy fedélemelőként, illetve univerzális összekötőnek beépített élvédelemmel vagy akár különböző szerelési módokhoz távtartó lábként használjuk azokat. 
 

Padló-kábelcsatornák sokféle szerelési lehetőséggel

A lépésálló kábeltálca-rendszer sokszínű megoldást nyújt bármilyen igény esetén. Ez a szerelésre is vonatkozik. A kábeltálca-rendszerek szerelése többféle módon lehetséges, és így alkalmazhatóak egyedi követelmények esetén is. Lehetőség van arra, hogy a csúszásmentes kábelcsatornák támasztókonzolrra történő felszerelésével, az elcsúszás és megbotlás elkerülése érdekében teljesüljenek a munkavédelmi irányelvek és a lépésmagassága betartása is megvalósuljon. Egy speciális védőlemez a tartókonzolokhoz csökkenti a megbotlás kockázatát. A kábeltálca-rendszerek Z-támasztóprofilra történő egyszerű és gyors felszerelésével a lépésmagasság megmarad. A lépésmagasság úgy is fenntartható, hogy a lépésálló kábeltálca-rendszereket Z-tartóra szerelik. A védőlemezek, mint oldalsó panelek, csökkentik a megbotlás kockázatát. A kábeltálca-rendszerek padlóra fektetésének legegyszerűbb és leggyorsabb módja az aljzatra történő szerelés. Az alacsony lépésmagasság és a bordázott fedél csúszásmentessége mindenkor hozzájárul a biztonságos munkavégzéshez. 

A BKRS lépésálló kábeltálca-rendszer szerelési módjai ebben a videóban is megtekinthetőek:

Kábelcsatornák az OBO-tól

A padlóra szerelhető lépésálló kábeltálca-rendszerek az OBO kábeltartó-rendszereinek részét képezik. Ezen terület termékeiet a legnagyobb rugalmasság és minőség jellemzi. A csúszásmentes kábeltálca-rendszerek gyártásakor erre kiemelt figyelmet fordítunk. 
 

Kiváló minőségű kábeltálca-rendszerek

A mendeni központban évente mintegy 18 millió méter kábeltartó-rendszert gyártanak több mint 30 000 m²-en. Ebből körülbelül 10,5 millió métert a kábeltálca-rendszerek tesznek ki, amelyek magában foglalják a BKRS lépésálló kábeltálcákat is. Az alapanyagot ezért már az áru átvételekor szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá. Munkatársaink alaposan megvizsgálják az anyagminőséget, a felület minőségét és vastagságát. Végül minden tekercs kap egy fontos információkkal ellátott címkét, egy ún. "adatlapot", amelyet a teljes gyártási folyamat során nyomon lehet követni.
 

Padlóra szerelhető kábeltálcák: gyártás két feldolgozási szakaszban

A BKRS kábeltálcák gyártása két feldolgozási szakaszban történik, a stancoló és a profilozó gépen. Az egyes gyártási lépések előtti minőség-ellenőrzésen felül a stancoló berendezésben lévő kamera ellenőrzi a kábeltálcák funkcionális méreteit is. Az új bordázott fedél által a lépésálló kábeltálcák még csúszásbiztosabbak. A bordázott fedelet elsősorban a stancoló gépen gyártják. Az OBO Bettermann gyártási szabadalommal rendelkezik az itt alkalmazott innovatív gyártási folyamatot illetően.

Az OBO minden termékhez teljes dokumentációt nyújt, beleértve az összes adatlapot és a terhelési vizsgálatokat. A biztonságos installációhoz szükséges összes igazolást rendelkezésre bocsájtjuk a gyártó előírásainak megfelelően. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy termékeinket és gyártási folyamatainkat még jobbá tegyük - hogy mindig megbízhasson az OBO minőségében. 
 

Kérdése volna a lépésálló kábeltálcákkal kapcsolatban? Az OBO vevőszolgálata áll rendelkezésére!

Szeretnénk, ha segítheténk Önnek elméleti és gyakorlati kérdésekben egyaránt. Annak érdekében, hogy minden kérdését - például a kábeltálca-rendszereket, a kábeltálca fedeleket vagy a lépésálló kábeltálcákat illetően - meg tudjuk válaszolni, széleskörű szolgáltatásokat nyújtunk Önnek:

  • Tanácsadás telefonon és e-mailben: Kérdése van a padló kábelcsatornákkal vagy más termékeinkkel kapcsolatban? Kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot!
  • Értékesítés világszerte
  • Kábeltartó-rendszerek szeminárium: szívesen megosztjuk Önnel a kábeltálcákkal kapcsolatos ismereteinket
  • Örömmel rendelkezésére bocsájtunk kiválasztási segédelteket, kiírási szövegeket és adatlapokat, valamint BIM-adatokat
  • OBO Construct App: Az OBO Construct applikáció segítségével előkészítheti a lépésálló kábeltálcák tervezését 
     

További információ

BKRS – Lépésálló kábeltálca-rendszer