close

Lehetséges, hogy Ön nem az OBO Bettermann Önnek megfelelő honlapján van. A következő országok közül választhat:

Referenciák

SKF Schweinfurt

  • Gallery SKF Schweinfurt
  • Gallery SKF Schweinfurt
  • Gallery SKF Schweinfurt
  • Gallery SKF Schweinfurt
OBO Bettermann kábelcsatornák gondoskodnak róla, hogy a napenergiából származó áram a lehető legmegfelelőbb úton jusson be a schweinfurti SKF GmbH épületébe, és kerüljön ott további elszotásra.

Németországban mind nagyobb teret nyernek a napelemes rendszerek. Az egyre inkább kiérlelt műszaki megoldások lehetővé teszik, hogy a napfényben szegény szélességünkön is nagy mennyiségű szoláráramot lehessen előállítani.

Egészen különleges óriásprojektet avatott fel az SKF GmbH novemberben, Schweinfurtban. A vállalat logisztikai központjának tetején csúcsminőségű napelemes rendszert hoztak létre. A 18.000 négyzetméter nagyságú felület 3.888 darab jégverés álló napelem modullal van fedve. Összesen 0,68 MW csúcsteljesítménnyel alakítják át a napfényt energiává. Ezzel a megoldással az SKF cég a jövőben évente 700.000 kWh napenergiából származó áramot akar betáplálni a közüzemi elektromos hálózatba. A berendezés teljesítménye a tető alatti csarnok teljes energiaszükségletét – vagy 450 egyszemélyes háztartás fogyasztását fedezi. A szociális helyiségekben használt melegvizet is a tetőn létesített berendezés állítja elő. Annak érdekében, hogy a kábelek a berendezés áramát az áramátalakítóhoz (inverterhez) és onnan tovább a közüzemi hálózatba tudják vezetni, a tetőről pedig károsodás nélkül és a leggyorsabb módon célba tudjanak érni, a berendezés tervezői az OBO BETTERMANN kábeltartó szerkezetei mellett döntöttek. Az észszerű rendszerelemek meggyőzték a projektvezetőket. Kereken egy kilométer SKS típusú perforált acéllemez kábelcsatorna került beépítésre a berendezésben. A csatornák közvetlenül a napelem modulok hátoldalán helyezkednek el, és onnan az épület belsejéig vezetik a kábeleket. A kábelcsatornák különböző felületkezelési módjai és anyagai biztos korrózió elleni védelmet nyújtanak. A kábelek OBO gyártmányú sorolható és kengyeles bilincsekkel külön is rögzítve vannak. Így a szél és az időjárás nem tehet kárt bennük. A berendezés zivatarok esetén is védve van. Többek között az OBO gyártmányú potenciálkiegyenlítő rendszerekkel, amelyek túlfeszültség-levezető-eszközök földelését biztosítják.

Az SKS típusú kábeltálcák mellett 400 méter hosszú OBO WKSG típusú nagyfesztávú rendszer is beépítésre került a napelemes rendszerbe. A kábeltálcák, kábellétrák és az összekötő elemek alkalmasak nagy fesztávok áthidalására és ugyanakkor nagy kábelterhelést viselnek el. „Ezáltal kiválóan alkalmasak olyan projektekhez, mint amilyen az SKF-nél megvalósult. Képesek a majdnem 4.000 szolármodul hálózatba kötésével összejövő nagyszámú kábel súlyát hordozni, és azokat nehéz szakaszokon is keresztülvezetni", mondja Thomas Bitter, aki a projektet az OBO részéről támogatta. A jövőbe mutató berendezés felépítésében való részvételével az OBO Földünk klímájának javításához is döntő lépéssel járul hozzá. Ugyanis az SKF logisztikai központjának tetején létesített óriási napelemes rendszerrel mintegy 365 tonna üvegházhatású széndioxid gáz kibocsátása kerülhető el, amely különben ásványi fűtőanyagokból történő áramtermelés során keletkezne. Az üvegházhatású széndioxid gáz a klímaváltozás egyik legfontosabb oka. Az SKF GmbH a szélenergia hasznosításával kapcsolatos ajánlati portfóliójával maga is elkötelezett a tiszta energiatermelés irányában. Bár a berendezésre fordított beruházási összeg megtérülési ideje 12-13 év, a fenntarthatóság volt az elsődleges szempont a konszern vezetője, Tom Johnstone számára. „A schweinfurti napelemes rendszerrel hatásosan bizonyítjuk a környezet védelme és bolygónk fennmaradása melletti elkötelezettségünket."