close

Lehetséges, hogy Ön nem az OBO Bettermann Önnek megfelelő honlapján van. A következő országok közül választhat:

Referenciák

Neumayer-Állomás III, Antarktisz

  • Gallery Neumayer-Station III
  • Gallery Neumayer-Station III
  • Gallery Neumayer-Station III
Az OBO MKS kábeltálca alkalmazása a legzordabb körülmények között

Az Antarktiszon kiépített első kutatóállomás, a III. Neumayer-Állomás egy összetett épület, amely egyszerre szolgál kutatóközpontként, üzemként és lakóhelyként egy a hó felszíne fölött kialakított felületen, összeköttetésben egy hóba épített garázzsal. A 2009. február 20-án átadott állomás a lebontott II. Neubayer-állomás helyett épült, amelyből csak a mélyen a hó alatt elhelyezkedő acélcső-vázak maradtak meg.

A III. Neumayer-Állomáson egy védőhéjazat alatt összesen 100 konténer található lakóhelyiségekkel, konyhával, vásártérrel, kórházzal, laboratóriumokkal, rádióshelyiséggel, vizesblokkokkal, egy energiaközponttal és több üzemanyag-tárolóval. Az állomás alatti garázs helyet ad egy hóolvasztónak, műhelyeknek, raktáraknak és szeméttárolóknak, illetve a motoros szánok és hókotrók tárolására is szolgál. A jégperem, ahol az ellátó hajók kiköthetnek, 16 km távolságban található.

A III. Neumayer-Állomás megépítésével megteremtődnek a tudományos és logisztikai feltételek az antarktiszi kutatási tevékenység hosszú távú folytatásához. A legmodernebb technikai színvonalú állomás lehetővé teszi a tudományos obszervatóriumok hosszú távú méréseinek folytatását és új kutatási projektek beindítását.

Az új állomás egyik legfontosabb jellegzetessége, hogy a hó- és jégfelszín növekedésének hatását hidraulikus emelőszerkezetekkel kompenzálja, anélkül, hogy eközben a hóban építési elemek maradnának vissza. A kb. 2300 tonnányi összteher 16 alaplapon oszlik el. Az egész állomás megemelése után ezeket egyenként hidraulikusan felemelik, hóval feltöltik, illetve alátöltik és végül a teljes raktárteret hóval töltik fel. Ez az eljárás megakadályozza, hogy a III. Neumayer-Állomás idővel a hóba süllyedjen. Így elkerülheti a többi antarktiszi állomás sorsát, mint például a II. Neumayer-Állomásét, amely 17 éves üzemelés után 14 méter mélyen süllyedt a hóba, és le kellett bontani.

A III. Neumayer-Állomás építésénél az OBO MKS-kábeltálcáját alkalmazták különböző szélességű kivitelekben és sokféle tartozékkal. Az MKS kábeltálca nagy anyagvastagságának köszönhetően meglehetősen robosztus és emellett kiváló teherbírású. A lehető legjobb korrózióvédelem érdekében kizárólag merítetten tűzihorganyzott kivitelű tálcákat alkalmaztak.