close

Lehetséges, hogy Ön nem az OBO Bettermann Önnek megfelelő honlapján van. A következő országok közül választhat:

Referenciák

Kölni Dóm

  • Gallery Kölner Dom
  • Gallery Kölner Dom
  • Gallery Kölner Dom
  • Gallery Kölner Dom
Villamos installáció az örökkévalóság számára

„A munka nem hasonlítható egy kétszobás lakás villamos szerelési munkáihoz”, állapítja meg Marco Seibert, az Elektro Baeth GmbH három ügyvezetőjének egyike. Nem csoda, hiszen a helyszín, amiről beszél, egészen más dimenziókkal rendelkezik: ez a kölni dóm.

A dóm 7.914 négyzetméter méretű beépített területének első részei a 13. században épültek. A két főtorony 157 méter magasságba emelkedik. Évente hat millió látogató érkezik, hogy megtekintse a történelmi épületet, misén vagy koncerten vegyen részt. Esetünkben abszolút megbízható és modern villamos installációra van szükség. Az Elektro Baeth dolgozói több mint 50 éve látják el a villamossági munkákat a kölni dómban. Az évek alatt a szerelők munkája egyre összetettebbé vált. Már régen nem egy egyszerű villanykapcsoló felszereléséről van szó. Modern klímarendszer a kincstárban, videó-megfigyelőrendszer, tűzjelző berendezés és vezérelt világítás – KNX és DALI segítségével megvalósítva – gondoskodnak a legkorszerűbb villamos infrastruktúráról a műemléki falak között. A munka néha nagy magasságokba juttatja a szerelőket. „Nemrégiben megbeszélésem volt a Rajna másik partján. Egyszer csak felhívott két szerelőnk, akik az egyik toronyban, 156 méter magasságban éppen egy időjárásjelző állomás kiépítésén dolgoztak. Onnan integettek nekem”, meséli Marco Seibert.

A dómban tehát minden projekt újabb kihívást jelent. Ezeknek megfelelni segítenek az OBO termékei. Több kilométernyi kábeltartó- és padló alatti rendszer gondoskodik róla, hogy a villamos- és adatkábelek biztonságosan és lehetőleg feltűnés nélkül jussanak el az óriási gótikus épület minden részébe. „A Baeth esetében mindenekelőtt az OBO termékeinek kiváló anyagminőségét értékeli az ember.” Az egész építkezés az „örökkévalóságnak építünk” mottójával zajlik. Ezért fontos, hogy minden anyag szélsőséges időjárási viszonyoknak is ellenálljon”, mondja Seibert. Ebben az esetben a szerelők szívesen alkalmazzák az OBO rozsdamentes acélból készült védőcsöveit és kábeltálcáit.

Az örökkévalóságnak építeni azonban azt is jelenti, hogy a lehető legkevesebb kárt tegyük a műemléki védelem alatt álló falakban. „A falak egyetlen kövét sem fúrjuk meg. Ahol lehetséges, ott kapcsozunk vagy alátámasztunk, egyébként pedig a fugákba fúrunk”, magyarázza Seibert. Ezért aztán az OBO legkülönfélébb összekötő- és rögzítő-rendszereit alkalmazzák. Ezen praktikus termékek használata mellett is szüksége van a szerelőknek az ötletgazdagságra és a rugalmasságra. Itt valóban nem alkalmazhatóak a standard megoldások, mint egy kétszobás lakás esetében.