close

Lehetséges, hogy Ön nem az OBO Bettermann Önnek megfelelő honlapján van. A következő országok közül választhat:

Referenciák

Deutsche Welle, Bonn

  • Gallery Deutsche Welle Bonn
A bonni Schürmann-épület átépítése: nagy kihívás az OBO team számára

Egy projekt, amely egészen különleges kihívást jelentett az OBO Projekt- und Systemtechnik GmbH cég, az OBO vállalatcsoport mérnöki szolgáltatórészlege számára: az egykori bonni Schürmann-épület átépítése a „Deutsche Welle" új székházává.

Az eredetileg képviselőháznak szánt Schürmann-épület a múltban gyakran szolgáltatott okot negatív vezércímekre. Napjainkban a korszerűsített épületben mintegy 1.000 munkatárs dolgozik. Hogy ez egyáltalán lehetséges legyen, az OBO BETTERMANN szakembereinek is köszönhető. Más szakértőkkel közösen ők változtatták át az irodaépületet Európa legkorszerűbb médiakomplexumává.

A 2000 januárjától 2003 márciusáig terjedő időszakban hét emeletet és négy pinceszintet kellett teljesen új hasznosítási célokra átépíteni. Igényes feladatkitűzés volt az OBO mérnökei és technikusai számára a vezetékutakat, illetve a felszálló aknákat úgy összekötni, hogy azok egy korszerű rádióépület magas szintű követelményeinek megfeleljenek. Rendkívül sok kábelt és vezetéket és ennek megfelelően kábeltartó-szerkezeteket kellett kiegészítőleg beszerelni. Az átépítés befejezése után kiderült, hogy az OBO team mintegy 38.000 méter különböző magasságú MKS, SKS típusú kábelcsatornát és kábellétrát fektetett le.

Az OBO BETTERMANN mérnökei és technikusai számára az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy a különböző kábeltartó-szerkezeteket aránylag kis térben kellett beszerelni, továbbá kerülniük kellett a más szakmai ágazatok által beépített elemekkel, pl. a klíma- és szellőzőcsatornákkal való ütközéseket. Tovább nehezítette ezt a faladatot az is, hogy az erősáramú és az adatátviteli vezetékek hagyományos fektetése mellett funkciótartást biztosító szerelést is be kellett tervezni. A különböző fektetési módokat a jelenlegi szabványelőírások szerint nem szabad közvetlenül kombinálni egymással. Ráadásul a kábelcsatornák és a kábellétrák terhelhetősége 10, ill. 20 kg-ra van korlátozva. A terhelhetőség növelése és a nagy mennyiségű tűzálló vezeték szerelhetősége céljából sok helyen két kábelcsatornát kellett egy konzolra szerelni és azokat menetes szárakkal biztosítani.

Mindez nagy fokú rugalmasságot és ötletgazdagságot igényelt az OBO specialisták részéről. A felelősökkel karöltve újból és újból új megoldási utakat kellett találni ahhoz, hogy a költséges elektromos szerelést a többi kivitelező céggel kapcsolatot tartva meg lehessen valósítani.

A legtöbb megoldás KTS típusú szerkezeti elemekkel - speciális konstrukciókkal kombinálva - került megvalósításra. Néhány helyen ezenkívül tűzvédelmi csatornákat is be kellett szerelni. Ezen súlyponti csatornák rögzítése is OBO szerelőrendszerekkel történt.

A messze legkeményebb követelményt minden résztvevő számára a szűk határidőterv jelentette. Mindent számba véve, nem mindennapi feladat az OBO profijai számára. Azonban a csapat Roland Scholz, a tapasztalt OBO építésvezető irányításával ezt a kihívást is mesterien leküzdötte, a pontos tervezésnek, a tökéletes szervezésnek és a jól kiérlelt szállítási és szerelési logisztikának köszönhetően.