close

Lehetséges, hogy Ön nem az OBO Bettermann Önnek megfelelő honlapján van. A következő országok közül választhat:

Referenciák

Bolsoj Teater Moszkvában

  • Gallery Bolschoi-Theater
Az OBO termékei fontos szerepet játszottak a felújítás során

A Moszkvai Nagyszínház (Большой театр „Bolsoj Teater“) Oroszország legismertebb és legfontosabb színháza. Ez a Bolsoj-balett és Bolsoj-opera hazája, amelyek a világ legrégebbi és leghíresebb társulatai közé tartoznak. A Moszkvai Nagyszínház világhírű, történelmi homlokzata az orosz 100 rubelesen is látható.

Hat évig tartó folyamatos, nagy volumenű felújítás után, amely több, mint 21 milliárd rubelbe (körülbelül 680 millió USA dollárba) került, a Nagyszínházat 2011. október 28-án újra megnyitották. A felújítás fontos részét képezte egy új padló alatti rendszer kiépítése az áramellátás feltűnésmentes biztosításához, illetve egy réz villámvédelmi rendszer kiépítése. Mindkét rendszert az OBO szállította, ezen kívül műszaki támogatást is nyújtott minden projektszakaszban.

Több, mint 900 színész, táncos és zenész dolgozik a világhírű Moszkvai Nagyszínházban, a balett és opera legfontosabb oroszországi központjában. A színház ezen kívül a Bolsoj Balett-akadémiának is helyet ad, amely egyike a világ vezető balettiskoláinak.

A történelmi színházat az ismert építész, Joseph Bové 1825-ben építette. 28 évvel később, 1853-ban, egy pusztító tűzvész megsemmisítette az egész berendezést. 1856-ban, három éves folyamatos felújítás után a ragyogóan helyreállított Nagyszínházat II. Sándor cár koronázási ünnepségének keretén belül avatták fel újra.

A színház azóta számos átépítésen és felújításon esett át. A Bolsoj történetének legátfogóbb felújítási munkálatai 2005 júliusa és 2011 októbere között zajlottak, és teljes egészében az orosz állam finanszírozta azokat. A felújítási munkák során a pompás dekoráció és számos egyéb részlet is restaurálásra került. Az akusztikát is eredeti színvonalára javították, amely a szovjetrendszer alatt tönkrement.

Az épület korára és félkör jellegére tekintettel a nézőtér áramellátásához szükséges kábeleket csak a padló alatt lehetett fektetni. E célból az OBO OKA padló alatti rendszerét alkalmazták, mivel az a Nagyszínház számára előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

Az OKA-kazetták optikailag tökéletesen a padlóhoz illeszthetők voltak – így gyakorlatilag láthatatlanok. Ehhez a padlóburkolat egyes részeit a kazettafedél erre kialakított helyére rögzítették. Az így beillesztett kazettafedelek optikailag szinte egyáltalán nem különböznek a padlóburkolattól. A patinázott sárgaréz színű szerelvénybeépítő egységek is ideálisan illeszkednek a színház előkelő dekorációjához.

További előnyt jelent, hogy az OKA padló alatti rendszer teljes hosszában nyitható. Így a kábelezés gyakran előforduló átalakítása jelentősen leegyszerűsödik. A padló nedves és száraz ápolása továbbra is problémamentesen végezhető, a külön felrakandó tömítések segítségével a padló akár vizesen is tisztítható.

A Nagyszínház tetején az OBO komplett TBS villámvédelmi rendszert épített ki rézből, huzalokkal, vezetéktartókkal és összekötőkkel. A villámvédelmi rendszernek a tetőn történő rögzítése céljából kapcsokkal rendelkező vezetéktartókat alkalmaztak. Ezen megoldásnak köszönhetően a tetőn nem kellett rögzítő nyílásokat létrehozni. Ez fontos alapfeltétel volt, mert a történelmi tetőt nem volt szabad a villámvédelmi rendszer szerelése miatt megsérteni.

A felújítás eredményeként a Bolsoj ma a világ műszakilag legmagasabb színvonalon álló színházai közé tartozik.